Loading Next Level Tattoos Costi
  • Home
  • news-pretul-unui-tatuaj

Pretul unui tatuaj, sau cum ne putem negocia sanatatea pe un pumn de bani

Pretul unui tatuaj, sau cum ne putem negocia sanatatea pe un pumn de bani
Articol din primul numar al revistei Tattoo Magazin Romania
****
Fireste ca, de cele mai multe ori, potentialul client dupa ce s-a hotarat in privinta tatuajului ce urmeaza sa si-l faca, se gandeste si la disponibilitatea financiara. Oare cat costa un (sau acest) tatuaj?" e intrebarea cea mai frecventa...
E lesne de inteles ca cei mai multi se gandesc la o suma de bani si doar atat! Si totusi lucrurile stau cumva altfel...Daca stau bine si ma gandesc, intrebarea ar trebui reformulata in asa fel incat sa generalizez intreg costul, intreaga suma, pentru ca inainte de toate, in afara banilor sunt cateva aspecte care de obicei, ne scapa. Astfel intrebarea ar fi: "Cat m-ar costa sa-mi fac un tatuaj cu adevarat?"

Mie unul mi-e foarte clar! Daca pretul material-financiar al unui tatuaj difera de la un artist la altul, de la un salon la altul ori de la o preferinta la alta sunt foarte sigur ca realmente, adevaratul pret al unui tatuaj e dat de mai multi factori. Primul factor si poate cel mai important de mana experimentata sau nu a artistului. Ori, si aceste maini de artisti difera de la un caz la altul, de la disponibilitatea lor de a executa tatuajul sau nu. Artisti de prima mana, cu alte cuvinte profesionisti, la noi in tara sunt foarte putini. Îngrijorator chiar, nu cred ca numarul lor depaseste treizeci. Raportat la cca. douazeci de milioane (cat am mai ramas in tara), la un calcul sumar ar fi un artist tatuator la aproximativ sapte sute de mii de locuitori. Bineanteles ca ar fi imposibil sa doreasca toti un tatuaj, insa e de ajuns ca un procent de 10% sa existe...si tot e rau!

De aceea, din aceasta cauza au aparut tatuatorii de weekend, de bloc, de scara ori...Poate e foarte greu sa-ti dai seama ca acest fapt e mai "periculos" decat insasi aceasta criza de profesionisti..."Si de ce ar fi asa?" ne-am intreba. Sunt foarte multe motive pentru care nu ar trebui sa ajungi pe mana unui astfel de "artist al blocului". E adevarat, e foarte usor de gasit prin viu grai din trei in trei scari de bloc: "Nu cunosti pe careva sa tatueze?" intrebi tu un pic cam agitat de faptul ca nu mai ai stare pana nu ti-l faci. Iar raspunsul poate veni destul de repede: "Ah, da, cum sa nu stiu! Da’ il cunosti si tu, e X-ulescu de la scara vecina. Stie sa faca frate, i-a facut si lui Y!".

Si aici ar trebui sa te napustesti c-o groaza de intrebari...si totusi n-o faci! Pofta de a avea un tatuaj e mai mare decat sa insiri intrebari...Nu mai conteaza ca Y este in spital (sau a fost) bolind o Hepatita B, C, ori alte forme, sau s-a trezit c-un herpes sau o ciuperca de piele. Nerabdarea te poate orbi! În plus, tatuajul lui Y n-ar trebui sa ti-l garanteze si pe-al tau...Însa in general problemele incep de aici si-n mod special de la intrebarea: "Pai e scump? Cat a dat?" Nu de putine ori ne-a fost dat sa vedem ori sa auzim, ca undeva pe scara blocului si chiar, fie si-ntr-un apartament, ca "artistul blocului" il tatueaza pe unu...Cu ce? În ce conditii?

De cele mai multe ori fara ace sterile, fara aparatura profesionala (body, grip-uri, tije, etc.), fara autoclave sau/si solutii sterilizante, fara manusi de unica folosinta, in camera fumul il tai cu cutitul, e mizerie si miroase...Pe langa aceasta insiruire ai si-o tribuna plina de "spectatori", ...curiosii din fata blocului au venit sa te vada "pe esafod"...

Ne suna cunoscut...Sa nu mai vorbim de executia tatuajului in sine!

Ideea e ca, nu oricine si oricum poate tatua. În afara de un talent real intr-ale desenului "artistul" trebuie sa aiba cel putin cunostinte teoretice de baza in ale graficii, picturii...Compozitia, umbra, lumina, contururile, greutatea, efectele sunt doar cateva aspecte de care acesta nu se poate lipsi. Ori pentru a si le insusi ca unelte de lucru trebuiesc luni intregi de desen, de citit...Cati din "artistii blocului" au deschis un bloc de desen ori nu mai vorbesc de vreun banal manual de Educatie Plastica? Sa fim seriosi!

Adesea, cei mai multi sunt ofuscati de faptul ca au auzit de Z ca "Escu" a fost la un salon si a dat "nu-stiu-cat" pe un tatuaj. Dar la fel de adevarat si imbucurator ar fi faptul ca "Escu" e sanatos tun si are un tatuaj decent. Sunt amanunte de acest gen care ne scapa...desi, initial, asa le-am gandit: un tatuaj bine executat, profesional si sanatos dupa.

E adevarat ca si saloanele au "scaparile" lor, ca unii sunt novici, altii neatenti...E foarte adevat. Padure fara uscaturi nu aveam cum vedea. Însa ai o certitudine: pe artistul executant de la salon il poti gasi sa-i ceri socoteala...Pe cand "cartieristul"...iti va transforma neputinta intr-o poveste de adormit copiii. Si asta pentru ce?

Faptul ca ai economisit cateva sute de mii te poate duce la un risc enorm. Si atunci, abia atunci iti vei da seama de ce inseamna cu adevarat pretul unui tatuaj...
de Athommuska